סיורים בירושלים - נורית בזל
לדף הבית
יצירת קשר קישורים מעניינים לוח סיורים תמונות סיורים אחרים סיורים ספרותיים אודות

סיור בתיה גור, בעקבות הסופרת וספרי המתח שלה - תמונה של עזרת ישו (ביה"ח למצורעים). סיורים ספרותיים בירושלים, בהדרכת נורית בזל
סיור בתיה גור - עזרת ישו (ביה"ח למצורעים) - סיורים ספרותיים בירושלים

    לתמונות נוספות מסיור בתיה גור

בתיה גור - טיול בעקבות הסופרת וספריה

הרקע לספרי המתח של בתיה גור הן שכונות טלביה ובקעה היפות. בטיול נתוודע לחוקר מיכאל אוחיון המפענח את אירועי הרצח בספרים. מי רצח את אווה ניידורף, ומי את זהרה המושלמת? מה הקשר של "בית המצורעים" למקרה המוות בחוג לספרות, ולמה המציאות "גדולה" מכל סיפור?                   

חזרה לעמוד הקודם


בתיה גור נולדה ברמת גן להורים ניצולי שואה. בצבא שרתה כמורה באופקים. בתיה גור הגיעה לירושלים כדי ללמוד ספרות באוניברסיטה העברית ונשארה בעיר כל ימיה. פה נישאה לפסיכואנליטיקן עמוס גור, כאן נולדו שלושת ילדיה. לאחר גירושיה נישאה לפרופ' אריאל הירשפלד. בתיה גור לימדה ספרות בתיכון שליד האוניברסיטה, בבית ספר סם שפיגל לקולנוע ולטלויזיה והרצתה באוניברסיטאות שונות. כמו כן הייתה מבקרת ספרות. בתיה גור נפטרה ב-19.5.2005.

הסופרת בתיה גור הייתה נשואה ואם, בעלת MA בספרות ומורה כשהחליטה שהיא רוצה ללמוד משפטים. למזלנו היא לא התקבלה ללימודים, במקום ללמוד קנתה מחשב וכתבה את ספר המתח הראשון שלה: "רצח בשבת בבוקר" (1988). לאחר מכן כתבה בתיה גור עוד ארבעה ספרי בלשים שגם בהם מיכאל אוחיון והצוות הירושלמי שלו ממונים על חקירת מקרי הרצח. בסיור בעקבות בתיה גור וספרי המתח שלה נכיר את החוקר מיכאל אוחיון – האיש הרגיש, החכם והגברי שאין לו סטיגמות. האיש שיודע שבכל אדם, הס פן תעיר, מתחבא רוצח בפוטנציה. כך הוא נקלע, בחיפושיו אחרי פתרונות לרציחות שהוא חוקר, למכון הפסיכואנליטי היוקרתי שבטלביה, לבית היפה שד"ר רוזנשטיין גר בו בסמוך לתאטרון ירושלים ולבקעה המיושבת באינטלגנציה הירושלמית המודרנית. בתיה גור החליפה את הנופים האפייניים לבלשים – נופי אנגליה האפרוריים והמעוננים בנופי היום-יום של ירושלים. הרקע לחלק גדול של הבלשים הוא אזורים יפים הקרובים לשכונת מגוריה המושבה הגרמנית. באזורים אלה נהגה לרוץ או לצעוד בשעות הפנאי. בטיול בתיה גור נבקר בשכונת טלביה, נעבור בין בתי האבן היפים ונראה את הקשר של השכונה לספרים של בתיה גור ולסופרים אחרים בהם חיים הזז ודוד שחר. מסלול הסיור בעקבות בתיה גור עובר גם במושבה הגרמנית ליד בית הסופרת, נראה בחצר את הגן היפה שהכין לזכרה פרופ' אריאל הירשפלד שהיה בעלה ונשמע לאיזה ספר שימש בית זה כרקע. נסיים את הסיור בשכונת בקעה היפה, הסמוכה למושבה גרמנית.

שכונת טלביה: טלביה היא שכונת יוקרה שהוקמה בשנות העשרים של המאה העשרים על ידי ערבים אמידים שרצו איכות חיים. בשכונה גרו גם משפחות יהודיות כמשפחת מס ומשפחת בנטויץ. במהלך המאורעות ומלחמת העצמאות נטשו התושבים הערבים את טלביה בעוד שיהודים שלא יכלו להמשיך לגור באזורים מסוכנים כאבו תור והעיר העתיקה התיישבו בה. טלביה ידועה בבתיה היפים שבנו התושבים הראשונים ועברה שנויים במשך השנים. חלק מהבתים נבנו כמוסדות ציבור בהם בית הנשיא, תאטרון ירושלים, בית החולים טלביה שהמשוררת יונה וולך הייתה מאושפזת בו והמכון הפסיכואנליטי המככב ב"רצח בשבת בבוקר".
עוד על סיור משוררות.

המושבה הגרמנית: עמק רפאים הוא הרחוב הראשי של המושבה הגרמנית, שכונה שהוקמה ע"י הטמפלרים – נוצרים-גרמנים בעלי חזון. עם השנים בנו בה את בתיהם גם ערבים שרצו באיכות חיים ועם קום המדינה שוכנו בה עולים חדשים. יהודה עמיחי, דן בן-אמוץ, חנוך ברטוב ועוד רבים אחרים סיפרו על השכונה שגרו בה.
עוד על סיור טמפלרים בירושלים - מושבה גרמנית.      עוד על סיור חיים באר ויוצרים נוספים - בחזרה לעמק רפאים.

חזרה לעמוד הקודם